Základné výrazy rulety

Základné výrazy rulety

Americká ruleta: Typ rulety pri ktorom má koleso rulety 38 polí. Okrem klasických čísiel je na ňom aj dvojitá 0, teda políčko 00.

Ball: Gulička, ktorú díler vhodí do kolesa rulety a jej pozícia po dokončení spinu určí výhru. Vhodí sa proti smeru hodinových ručičiek, zatiaľ čo koleso sa krúti v smere ručičiek.

Dealer: Človek, ktorý má na starosti chod rulety, prijíma stávky a točí kolesom.

En Prison: Pravidlo, ktoré sa uplatňuje ak pri even stávke (čierna/červená, párne/nepárne) padne 0. Pri aplikácii pravidla hráč, buď príde o polovicu svojej stávky alebo stávku ponechá nezmenenú do ďalšieho kola. Ak v nasledujúcom kole padne 0, hráč prichádza o celú stávku. Pravidlo nie je možné aplikovať dvakrát po sebe.

Európska ruleta: Najčastejší typ rulety s 37 číslami. Na kolese je iba jedna 0 čo znamená, že je tento variant pre hráčov výhodnejší ako Americká ruleta.

Francúzska ruleta: Prakticky sa nelíši od Európskej rulety. Má iba jednu 0, niekoľko malých špecifických pravidiel, napr. La partage a nápisy na stole sú vo francúzštine.

Free spin: Voľné zatočenie kolesom, hráč môže zatočiť ruletu bez vkladu žetónov.

House Edge: Výhoda kasína, ktorá udáva aká veľká je výhoda kasína oproti hráčovi. Čím vyššia, tým nižšiu máte štatisticky šancu výhrať. Európska ruleta a Francúzska ruleta majú House Edge 2,70 %, americká ruleta však až 5,26 % (vďaka dvom nulám na kolese).

La Partage: Pravidlo používané najmä vo Francúzskej rulete, podobné pravidlu En prison. Umožňuje hráčovi, ak v danom kole padla 0, vybrať polovicu svojej stávky, pričom nemôže nechať druhú polovicu, ako ďalšiu stávku, ale táto polovica prepadá v prospech kasína.

Layout: Herné plátno ruletového stola. Hráči na ňom označujú žetónmi svoje stávky.

Negative progression: Označuje ruletové systémy, v ktorých dochádza k navyšovaniu stávok po prehre napr. Fibonacci, Martingale.

Pay Out: Suma výhier hráča, vďaka ktorým sa dostal do plusu.

Positive progression: Označuje systémy rulety, kde sa stávka zvyšuje po výhrach.

Racetrack: Je rozšírenie Európskej a Francúzskej rulety. Pridáva ďalšie možnosti špeciálnych stávok v rulete.

Ruletová stratégia: Špecifické herné metódy používané pre zvýšenie šance na výhru.

Roulette wheel: Koleso rulety. Mení sa v závislosti na hranom type rulety. Európska a Francúzska majú na kolese 37 čísel (0 až 36). Americká ruleta má 38 čísiel (0, 00 až 36).

Spin: Jedno kolo rulety, začína vhodením guličky a končí uzatvorením stávok pre ďalšie kolo.

Zero: Zelené polia na rulete. V Európskej rulete je to 0, v Americkej rulete ide o čísla 0 a 00.

Žetón: Slúži na určenie hodnoty, ktorú si želáte staviť na konkrétnu stávku.

Ďalšie výrazy používané pri rulete nájdete aj v slovníku rulety na ruletaonline.sk. Bez ovládania základných pojmov rulety si hru nikdy poriadne nevychutnáte. Len znalosť pravidiel akejkoľvek hazardnej hry ktorú hráte, vás môže posunúť bližšie k vytúženej výhre.

Ruleta